Saturday 23 June 2012

In the Cyprus press - in Phileleftheros today

«Μπορεί να μιλήσει...»
Η βουβή Αμμόχωστος έχει πολλά να πει για την κατοχή από την Τουρκία  
 
ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΙΜΠΙΣΙΗ
Φωτογραφία
Η ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ έστω και βουβή όπως είναι για 38 χρόνια μπορεί να στείλει πολύ πιο ισχυρά μηνύματα προς την Ευρώπη και να καταδείξει τη συνεχιζόμενη κατοχή τμήματος της Κύπρου από την Τουρκία. Η κοινή αυτή θέση εκφράστηκε χθες από βουλευτές, ευρωβουλευτές και το δήμαρχο Αμμοχώστου στη διάρκεια συζήτησης στην επιτροπή Προσφύγων της Βουλής. Αφορμή για τη συζήτηση αποτέλεσε αναφορά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου αλλά τόσο τα μέλη της επιτροπής όσο και οι ευρωβουλευτές και οι άλλοι προσκεκλημένοι προχώρησαν ένα βήμα πιο πέρα για να τοποθετηθούν στο πώς μπορεί η συγκεκριμένη απόφαση να βοηθήσει γενικότερα τις προσπάθειες στο Κυπριακό.
Ιδιαίτερης αναφοράς έτυχε το πόση σημασία έχει, οι ξένοι επισκέπτες και κυρίως πολιτικά πρόσωπα να επισκέπτονται την περιοχή της Αμμοχώστου. Οι Κύπριοι ευρωβουλευτές έκαναν ειδική αναφορά στην επίσκεψη της εισηγήτριας του Ευρωκοινοβουλίου για την έκθεση προόδου της Τουρκίας, Ρία Όιμεν Ρούιτεν, η οποία μετά την επίσκεψή της στην κατεχόμενη Αμμόχωστο είχε μια πολύ διαφορετική αντίληψη του όλου θέματος. Ειδική αναφορά υπήρξε και για τους δύο Πολωνούς ευρωβουλευτές οι οποίοι κατά την επίσκεψή τους στα κατεχόμενα είχαν συλληφθεί μαζί με Κύπριους συναδέλφους τους από τον κατοχικό στρατό. Η Ελένη Θεοχάρους έκανε ειδική αναφορά σε σουηδικό κανάλι το οποίο πήγε στην Αμμόχωστο και λόγω του γεγονότος αυτού ο παραγωγός του συνεργείου συνελήφθηκε από τα κατοχικά στρατεύματα. Το γεγονός αυτό προβλήθηκε από τη σουηδική τηλεόραση.
Όπως υπογράμμισε ο Τάκης Χατζηγεωργίου, αυτό που πρέπει όλοι να έχουν υπόψη τους είναι πως το θέμα της Αμμοχώστου αντιμετωπίζεται με ευαισθησία από τους Ευρωπαίους. Σημείωσε χαρακτηριστικά πως «όταν πας να μιλήσει σε κάποιο για την Αμμόχωστο στέκεται και σε ακούει με προσοχή, όταν του μιλάς για το Κυπριακό αμφιβάλλω εάν έχει τα αυτιά του ανοικτά». Η Αντιγόνη Παπαδοπούλου από δικής της πλευράς σημείωσε πως από μόνα τους τα ψηφίσματα δεν αρκούν και υπερτόνισε την ανάγκη διαφώτισης τόσο στο θέμα της Αμμοχώστου όσο και γενικότερα της κατοχής της Κύπρου από την Τουρκία.
Παίρνοντας το λόγο ο δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός, υπογράμμισε πως η διαφώτιση δεν είναι απλά θέμα χρημάτων αλλά ο τρόπος με τον οποίο γίνεται. Υπογράμμισε πως θα πρέπει η Κύπρος να εκμεταλλευθεί το εξάμηνο της Προεδρίας και «να τους δείξουμε την αθέατη πλευρά του φεγγαριού».
Πράξεις και όχι απλά λόγια
ΤΟΣΟτα μέλη της επιτροπής Προσφύγων όσο και ο δήμαρχος Αμμοχώστου εξέφρασαν χθες τις ευχαριστίες τους για τη δουλειά που κάνουν οι Κύπριοι ευρωβουλευτές, προωθώντας σημαντικά ζητήματα της Κύπρου. Η πρόεδρος της επιτροπής Σκεύη Κουκουμά σημείωσε ότι η συγκεκριμένη απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου καταδεικνύει τα ερείσματα που έχει η Κύπρος διεθνώς. Στις τοποθετήσεις όλων των βουλευτών υπήρξε από τη μια παραδοχή ότι χάθηκαν αρκετές ευκαιρίες από τη μη εκμετάλλευση σημαντικών αποφάσεων για την Κύπρο. Την ίδια ώρα λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τα όσα τους μετέφεραν οι Κύπριοι ευρωβουλευτές, υπογράμμισαν πως πρέπει όλοι από κοινού να δουν το ποιες κινήσεις μπορούν να γίνουν από τώρα και στο εξής. Από πλευράς υπουργείου Εξωτερικών αναφέρθηκε ότι οι διπλωματικές αποστολές εργάζονται συστηματικά προωθώντας και αξιοποιώντας σημαντικές αποφάσεις που αφορούν και την Κύπρο. Ειδικά για την απόφαση του ευρωκοινοβουλίου για την Αμμόχωστο ετοιμάστηκε και ειδικό έντυπο το οποίο διανέμεται σε όλους τους ξένους που επισκέπτονται το νησί.