Wednesday 10 February 2010

In the Cyprus Press(online) 10th February 2010

Και προτροπή για επιστροφή της Αμμοχώστου

Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2010 1:04 μμ

Στρασβούργο: Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμένεται να συζητήσει και να εγκρίνει σήμερα έκθεση της Ολλανδής εισηγήτριας, Ρία Όμεν Ράιντεν, με την οποία καλείται η Τουρκία να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Κύπρο και να συμβάλει με συγκεκριμένο τρόπο στη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού με βάση τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

Στην έκθεση, η οποία υιοθετήθηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της ευρωβουλής στις 27 Ιανουαρίου καλείται επίσης η Τουρκία να υποστηρίξει ενεργά τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις και να κάνει δυνατή την επιστροφή του περιφραγμένου τμήματος της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της.

Καλείται ακόμη να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Τελωνειακής Ένωσης και να μην παρεμποδίζει τις έρευνες για πετρέλαιο για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας.

source http://www.philenews.com/main/1,1,22,0,28811-.aspx



ΜΠΡΑΪΑΝΤ – ΜΠΑΓΙΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Οσο υπάρχουν τουρκικά στρατεύματα στην Κύπρο οι Ελληνοκύπριοι δεν μπορούν να αισθάνονται πραγματικά ασφαλείς , δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών , αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Κρις Μπράιαντ, τονίζοντας ότι η σημερινή κατάσταση είναι σε βάρος και των δυο κοινοτήτων.

Ο κ. Μπράιαντ μιλούσε σε Τούρκους και Τουρκοκυπρίους δημοσιογράφους στη διάρκεια δεξίωσης που παρέθεσε ο ίδιος , στο Foreign Office για εκπροσώπους της τουρκικής κοινότητας προς τιμή του, Εγκεμέν Μπαγίς, διαπραγματευτή με την Ευρωπαϊκή Eνωση.

Ο Τούρκος επίσημος που πραγματοποιούσε μονοήμερη επίσκεψη στο Λονδίνο, παρευρέθη και μίλησε σε σεμινάριο για την Τουρκία που έγινε το πρωί. Η δεξίωση παρατέθηκε ύστερα από συνάντηση του κ. Μπράιαντ με τον Τούρκο ομόλογο του.

«Αισθάνομαι πολύ έντονα για την Κύπρο» είπε ο κ Μπράιαντ, απευθυνόμενος στους Τούρκους και Τουρκοκυπρίους δημοσιογράφους και αναφέρθηκε στον ορισμό της τραγωδίας από τον Αριστοτέλη.

«Είναι πράγματι θλιβερή η κατάσταση στην Κύπρο με εκείνους που ζουν στο βορρά χωρίς οποιεσδήποτε οικονομικές ευκαιρίες και για εκείνους στο νότο που έχουν αποξενωθεί από τις περιουσίες τους στο βορρά όπως και για εκείνους του βορρά που έχουν αποξενωθεί από τις περιουσίες τους στο νότο. Είναι και ο φόβος διότι πολύς κόσμος δεν αισθάνεται πραγματική ασφάλεια όταν υπάρχουν στρατεύματα. Το τι χρειάζεται να γίνει είναι να φθάσουμε στην κάθαρση που θα επέλθει με την επανένωση της Κύπρου. Αυτό που συμφωνούμε είναι η επανένωση να γίνει στη βάση της δικοινοτικής , διζωνικής Ομοσπονδίας», κατέληξε ο κ. Μπράιαντ.

source: http://www.cna.org.cy/website/announcedisplay2.asp?id=3

No comments:

Post a Comment