Wednesday 10 March 2010

In the Cyprus Press 10th March 2010


Το θέμα της Αμμοχώστου συζητήθηκε ενώπιον της Επ. Εξωτερικών

Ο Δήμος Αμμοχώστου αναμένει να προχωρήσει η Κυβέρνηση στην κατάρτιση μιας συγκεκριμένης στρατηγικής και εισηγήσεων όσον αφορά την αξιοποίηση του θέματος της Αμμοχώστου μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο του Κυπριακού για να συζητηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο, είπε ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός.

Σε δηλώσεις μετά το τέλος της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών, η οποία συζήτησε το θέμα της Αμμοχώστου, ο κ. Γαλανός ευχαρίστησε την Επιτροπή Εξωτερικών για την ευκαιρία που έδωσε στο Δήμο Αμμοχώστου να συζητηθεί το θέμα της προτεραιότητας της Αμμοχώστου και των ενεργειών που πρέπει να γίνουν όσον αφορά το στρατηγικό χαρτί που λέγεται Αμμόχωστος.

Εξέφρασε, επίσης, την ικανοποίηση του για την ανταπόκριση εκ μέρους του Υπουργού Εξωτερικών Μάρκου Κυπριανού και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέφανου Στεφάνου, οι οποίοι, όπως είπε, ''μας έχουν κατατοπίσει για τις τελευταίες ενέργειες''.

''Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που έγινε αποδεχτή η εισήγηση μας και έχει γίνει ήδη επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ανάλογη με την επιστολή που έγινε προς τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνων Μπαν Γκι-μουν, προς τους 26 αρχηγούς κρατών της Ευρώπης όσον αφορά το θέμα επιστροφής της πόλης της Αμμοχώστου. Ανάλογη επιστολή έγινε και προς τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Πέρα αυτών, συζητήσαμε θέματα στρατηγικής και της σημασίας που έχει σήμερα ιδιαίτερα μετά τη δυσμενή απόφαση του ΕΔΑΔ κάποια δυνατά χαρτιά, όπως το θέμα της πόλης της Αμμοχώστου, την οποία κρατούν αποκλειστικά τουρκικά στρατεύματα και καταστρέφουν καθημερινά, να χρησιμοποιηθούν και να αξιοποιηθούν πλήρως από την Κυβέρνηση. Εμείς αναμένουμε να προχωρήσει η Κυβέρνηση στην κατάρτιση μιας συγκεκριμένης στρατηγικής και εισηγήσεων όσον αφορά την αξιοποίηση του θέματος της Αμμοχώστου μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο του Κυπριακού για να συζητηθεί στο εθνικό συμβούλιο'', πρόσθεσε.

Σε ερώτηση τι αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις επιστολές του, ο κ. Γαλανός είπε: ''Αναφέρεται στην ανάγκη υλοποίησης της δεύτερης Συμφωνίας Κορυφής Κυπριανού - Ντενκτάς στο θέμα Αμμοχώστου, όπως επίσης των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας 550 και 789, όπως επίσης και στο τελευταίο ψήφισμα της Ευρωβουλής που έχει ειδική αναφορά στην Αμμόχωστο και οπωσδήποτε στα γενικότερα θέματα που αφορούν την επιστροφή της Αμμοχώστου στους κατοίκους της''.

''Είναι μια δυνατή επιστολή και αναμένουμε να υπάρξει κάποια συνέχεια, όπως αναμένουμε κάποια συνέχεια όσον αφορά την επιστολή που απεύθυνε από τον περασμένο Ιούλιο στον ΓΓ'', κατέληξε.

Διαβεβαιώσεις Μάρκου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας απέστειλε πριν τρεις ημέρες επιστολές προς τους αρχηγούς των κρατών μελών της ΕΕ, προς τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, όπου επαναφέρει το θέμα της Αμμοχώστου.

Αυτό ανακοίνωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών, η οποία συζήτησε το ζήτημα της Αμμοχώστου.

''Σήμερα είχαμε συζήτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής για το ζήτημα της Αμμοχώστου. Την βρήκα μια πολύ ενδιαφέρουσα και χρήσιμη συζήτηση. Δόθηκε η δυνατότητα να ενημερώσουμε τη Βουλή για τις ενέργειες της κυπριακής Κυβέρνησης στο θέμα της Αμμοχώστου τόσο στηρικτικά προς το Δήμο Αμμοχώστου όσο και σε διακυβερνητικό επίπεδο και, ταυτόχρονα, να ακούσουμε και ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από τους έντιμους βουλευτές. Αναφέρθηκα, βεβαίως, στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στην περσινή επιστολή προς τον ΓΓ όπου είχε εγείρει το θέμα της Αμμοχώστου, αλλά και στην πιο πρόσφατη, μόλις πριν τρεις ημέρες, επιστολή προς τους αρχηγούς των κρατών μελών της ΕΕ, των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, όπου επαναφέρει το θέμα της Αμμοχώστου, την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα και να επιτραπεί σε εμπειρογνώμονες να μελετήσουν το θέμα της ανοικοδόμησης της Αμμοχώστου με σκοπό την ταχεία επιστροφή των κατοίκων της'', πρόσθεσε.

Ταυτόχρονα, συνέχισε, ''τονίζεται ότι αυτό θα διευκολύνει και το κλίμα για τις συνομιλίες και θα δημιουργήσει ένα κλίμα εμπιστοσύνης του κυπριακού λαού προς την επίτευξη και υλοποίηση εφαρμογής της συμφωνίας επίλυσης του Κυπριακού''.

''Βεβαίως, γίνεται αναφορά και στις συζητήσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ειδικά το τελευταίο ψήφισμα του Κοινοβουλίου, που αναφέρεται στο θέμα της Αμμοχώστου και της επιστροφής της στους νόμιμους κατοίκους της. Υπενθυμίζω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αναφερθεί ειδικά στο θέμα της Αμμοχώστου και στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, όπου έχει καλέσει την Τουρκία να προχωρήσει με την επιστροφή της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου ως χειρονομία καλής θέλησης. Βεβαίως, και σε δικό μου επίπεδο εγείρω αυτό το ζήτημα με όλους τους συναδέλφους. Τονίζουμε τη σημασία ότι όχι μόνο θα είναι εφαρμογή ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και υλοποίησης της Συμφωνίας Κορυφής το '79, αλλά θα κριθεί και η αξιοπιστία της Τουρκίας για την περαιτέρω πορεία της όσον αφορά την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, ότι είναι ένα ζήτημα που θα διευκολύνει τις συνομιλίες και θα βοηθήσει σε αυτή τη διαδικασία'', σημείωσε.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε, επίσης, ότι θα συνεχίσουν αυτές τις ενέργειες, θα επιμένουν στις συζητήσεις τους τόσο σε επίπεδο αρχηγών Κυβερνήσεων, όσο και των Υπουργών Εξωτερικών.

''Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τόσο τις προσπάθειες του Δήμου Αμμοχώστου και οικονομικά και έμπρακτα, όλες τις διπλωματικές μας αποστολές και σε στενή συνεργασία με τους ευρωβουλευτές της Κύπρου οι οποίοι έχουν κάνει μια πολύ καλή δουλειά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο'', συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση εάν το θέμα της Αμμοχώστου έχει τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο κ. Κυπριανού είπε: ''Πρώτα απ’ όλα να υπενθυμίσω ότι το θέμα της Αμμοχώστου, ακόμα και με βάση την τελευταία έκθεση του ΓΓ το 2009, είναι ευθύνη της Τουρκίας. Και βεβαίως κολλά στην άρνηση της Τουρκίας να επιτρέψει την οποιαδήποτε κίνηση''.

''Στην ημερήσια διάταξη, στα κεφάλαια των συνομιλιών, εξ όσων γνωρίζω, δεν περιλαμβάνεται αυτό το θέμα από μόνο του, αλλά δεν είμαι σε θέση να σας πω εάν έχει εγερθεί επιμέρους μεταξύ του Προέδρου και του κ. Ταλάτ, αλλά είμαι βέβαιος ότι στις συζητήσεις έχουν αγγίξει και αυτό το θέμα'', συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προτίθεται να στείλει παρόμοια επιστολή στον κ. Ερντογάν, ο κ. Κυπριανού είπε: ''Το να στείλει επιστολή στον κ. Ερντογάν νομίζω ότι είναι λίγο πρόωρο''.

''Αυτό που πρέπει να γίνει είναι πρώτα απ’ όλα να εξασφαλίσουμε τη στήριξη των εταίρων μας και μετά με το ένα ή τον άλλο τρόπο να εγερθεί το θέμα στην Τουρκία είτε από τα Ηνωμένα Εθνη είτε από την ΕΕ είτε και από τους δύο. Πιστεύω αυτό θα είναι πολύ πιο αποτελεσματικό παρά να σταλεί μία επιστολή'', πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για τη συνάντηση του Ελληνα Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο κ. Κυπριανού είπε: ''Πάντα μετά τις διεθνείς συναντήσεις τόσο της δικής μας Κυβέρνησης όσο και της ελληνικής γίνεται επαφή και σε επίπεδο Προέδρου και Πρωθυπουργού και σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών, όπου αλληλοενημερωνόμαστε για τις επαφές''.

''Τουλάχιστον στο δικό μου επίπεδο περιμένω εντός των ημερών, σήμερα ή αύριο, να έχω την επαφή με τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Δημήτρη Δρούτσα'', κατέληξε.

ΚΥΠΕ/ΑΠΕ10/03/2010