Saturday 12 March 2011

Συλλήψεις ευρωβουλευτών και ιερωμένων στην κατεχόμενη Αμμόχωστο - Πολιτης

Είχαν μεταβεί για να εκτιμήσουν την καταστροφή εκκλησιών

Σάββατο, 12 Μαρτίου 2011

Λευκωσία: Σε μια άκρως απροκάλυπτη ενέργεια προέβησαν οι κατοχικές Αρχές σε βάρος ευρωβουλευτών, Κύπριων και ξένων, που επισκέφθηκαν μαζί με ιερωμένους την κατεχόμενη Αμμόχωστο. Προχώρησαν στη σύλληψη τεσσάρων προσώπων μεταξύ των οποίων και του πρώην ευρωβουλευτή Γιαννάκη Μάτση, ενώ ταλαιπώρησαν την ευρωβουλευτή Ελένη Θεοχάρους για αρκετές ώρες.

Το επεισόδιο συνέβη στις 10 το πρωί του Σαββάτου όταν οι Πολωνοί ευρωβουλευτές Jaroslaw Walesa (γιος του Lech Walesa) και Artur Zasada, καθώς και η Βουλγάρα ευρωβουλευτής Mariya Nedelcheva, που βρίσκονται στην Κύπρο ως φιλοξενούμενοι της κ. Θεοχάρους, λόγω της ενασχόλησής τους με το θέμα της Αμμοχώστου, πήγαν στην κατεχόμενη πόλη.

Μαζί τους ήταν ο πρώην ευρωβουλευτής Γιαννάκης Μάτσης, ο Λοΐζος Αυξεντίου εκ μέρους της Κίνησης Αμμοχωστιανών και ο εκπρόσωπος του Γραφείου της Εκκλησίας της Κύπρου στις Βρυξέλλες, χωρεπίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριος, ο πάτερ Σάββας και μια γραμματέας. Σε κάποια στιγμή η αντιπροσωπεία επεχείρησε να εισέλθει στην αυλή της εκκλησίας της Αγίας Ζώνης, η οποία βρίσκεται εντός της περίκλειστης περιοχής που ελέγχεται από τον κατοχικό στρατό.

Τότε οι Τούρκοι στρατιώτες τους συνέλαβαν όλους.

Όπως δήλωσε η κ. Θεοχάρους, αυτήν και τρεις άλλους, τους μετέφεραν σε λεγόμενο αστυνομικό σταθμό, τους πήραν τις ταυτότητες και τους ανέφεραν πως δεν είναι υπό σύλληψη.

Το απόγευμα οι κατοχικές αρχές τούς πληροφόρησαν ότι θα κατηγορήσουν τον κ. Μάτση και τον κ. Αυξεντίου και θα άφηναν τους υπόλοιπους ελεύθερους, γεγονός που απορρίφθηκε.

Για την απελευθέρωση των συλληφθέντων γίνονται ενέργειες από τον προεδρικό επίτροπο Γιώργο Ιακώβου, τον ευρωβουλευτή Γιαννάκη Κασουλίδη προς τα Η.Ε. και το Ευρωκοινοβούλιο.

«Αυτή η παράνομη ενέργεια, η οποία δείχνει τι σημαίνει κατοχή, υποσκάπτει και δυναμιτίζει τις προσπάθειες για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου.