Saturday 12 March 2011

Κρατούνται ασθενείς Γ. Μάτσης - Λ. Αυξεντίου απο τις κατοχικές αρχές - Πολιτης

Κρατούνται ασθενείς Γ. Μάτσης - Λ. Αυξεντίου




Οι κατοχικές αρχές μετέφεραν σε νοσοκομείο στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, τον πρώην Ευρωβουλευτή Γιαννάκη Μάτση και τον Λοϊζο Αυξεντίου, τους οποίους συνέλαβαν το πρωί, όταν πήγαν να επισκεφθούν, με ομάδα Ευρωβουλευτών, την εκκλησία της Αγίας Ζώνης στην Αμμόχωστο, στο πλαίσιο έρευνας για την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι δύο κρατούμενοι παραπονέθηκαν για αδιαθεσία.

Ο Γιαννάκης Μάτσης έχει υποβληθεί σε εγχείρηση καρδίας και ο Αυξεντίου, που είναι πρόσφυγας από την Αμμόχωστο, υποφέρει από τα νεφρά του.

Οι κατοχικές αρχές άφησαν νωρίτερα τους τέσσερις Ευρωβουλευτές και άλλα άτομα, μεταξύ των οποίων τον επίσκοπο Νεαπόλεως Πορφύριο, οι οποίοι, ωστόσο, παρέμειναν με τους κρατουμένους μέχρι αργά το βράδυ απαιτώντας την απελευθέρωση τους. Τη νύχτα επέστρεψαν στις ελεύθερες περιοχές για διανυκτέρευση.

Σε δηλώσεις της η ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους ανέφερε ότι συνελήφθησαν έξω από την εκκλησία της Αγίας Ζώνης στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου με την κατηγορία ότι οι εισήλθαν σε στρατιωτική ζώνη. Η κ. Θεοχάρους δήλωσε ότι αμέσως επέδειξε ενδιαφέρον ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ότι στα κατεχόμενα μετέβη για βοήθεια και συμπαράσταση ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωκοινοβουλίου στη Λευκωσία κ. Τάσος Γεωργίου, τον οποίο και ευχαρίστησε θερμά.
Ο Πολωνός ευρωβουλευτής Γιαρουσλάβ Βαλέσα τόνισε ότι τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνελήφθησαν για να παρεμποδιστούν να δουν την οικτρή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου στα κατεχόμενα.
Ο Επίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριος δήλωσε ότι βίωσε το «σκληρό και αδίστακτο πρόσωπο» της συνεχιζόμενης στρατιωτικής κατοχής από την Τουρκία τμήματος της Κύπρου από την Τουρκία και του παράνομου καθεστώτος.

Τους κρατουμένους επισκέφθηκε ο αρχηγός του Τουρκοκυπριακού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ, στον οποίο οι λεγόμενες αστυνομικές αρχές ανέφεραν ότι θα τους παρουσιάσουν αύριο σε ψευδοδικαστήριο, με την κατηγορία της εισόδου σε στρατιωτική περιοχή.

Στο μεταξύ, την παράνομη σύλληψη ευρωβουλευτών και ιερωμένων από το κατοχικό καθεστώς καταδίκασαν κυβέρνηση και κόμματα.

Το ΑΚΕΛ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι προβαίνει σε διάφορα διαβήματα και απευθύνει έκκληση να αφεθούν αμέσως ελεύθεροι.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου τόνισε ότι αυτή η πράξη βαρβαρότητας αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η κατοχή αποτελεί ανωμαλία και παραβίαση κάθε αρχής δικαίου. Είπε επίσης ότι έχει ενημερώσει τηλεφωνικά τον πρόεδρο της σοσιαλιστικής ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι θα προβεί σε διαβήματα προς την Τουρκία.

Τις συλλήψεις καταδίκασε και το Ευρωπαϊκό Κόμμα, τονίζοντας ότι το κατοχικό καθεστώς προκαλεί για ακόμη μια φορά και αποδεικνύει το πραγματικό του πρόσωπο.

Η γενική γραμματέας των Οικολόγων Ιωάννα Παναγιώτου, δήλωσε ότι αυτό το γεγονός αποδεικνύει το έλλειμμα δημοκρατίας που υπάρχει στην Τουρκία και εκφράζεται από τους εγκάθετούς της στα κατεχόμενα.

Εξάλλου ο γενικός γραμματέας του τουρκοκυπριακού κόμματος "Νέα Κύπρος" Μουράτ Κανατλί, ο οποίος συναντήθηκε με την κ. Παναγιώτου, χαρακτήρισε τη σύλληψη απαράδεκτη, προσθέτοντας ότι το κόμμα του καταδικάζει αυτή την ενέργεια και απαιτεί την απελευθέρωση των κρατουμένων το συντομότερο.


12/03/2011