Friday 13 April 2012

Ήταν έκπληξη και για την Άγκυρα
Άρθρο του Μεχμέτ Λεβέντ στην Αφρίκα - 13 April 2012
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Η ΤΟΥΡΚΙΑδεν ξέρει το πώς θα πρέπει να αντιδράσει για να παρεμβάλει εμπόδια στην ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία την 1η Ιουλίου. Απειλεί τους πάντες διαμηνύοντας: «Αν η Κ.Δ. αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε. την 1η Ιουλίου, δεν θα έχουν νόημα οι διαπραγματεύσεις. Δεν πρόκειται να βρεθούμε στο τραπέζι των συνομιλιών μαζί τους». Στη δήλωση αυτή κόλλησε ο δίσκος και αυτή επαναλαμβάνεται παντού και πάντα, μάλιστα δε με τον τόνο του ήχου συνεχώς να αυξάνεται.
Στη συνέχεια έθεσαν στο γραμμόφωνο έναν δίσκο που περιέχει μια πιο τρομακτική απειλή: «Αν μέχρι την 1η Ιουλίου δεν εξευρεθεί λύση και η ε/κ πλευρά αναλάβει την προεδρία της ΕΕ , θα προσαρτήσουμε την ‘’ΤΔΒΚ’’ στην Τουρκία». Προέβησαν στη δήλωση αυτή παρά το ότι γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να αποτολμήσουν κάτι τέτοιο. Τελικά, η διεθνής κοινότητα δεν έλαβε στα σοβαρά αυτό το μασκαραλίκι, με την Ε.Ε. να υπενθυμίζει ότι κάτι τέτοιο πρέπει να το βγάλουν από το νου τους επειδή η μόνη η λύση είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.
Τελευταία, η Άγκυρα πρόβαλε το Βαρώσι, αφήνοντας να διαρρεύσει ότι θα ανοίξει την περιφραγμένη πόλη για εγκατάσταση των Ε/κ υπό τουρκική διοίκηση.
Η τελευταία αυτή απειλή της Άγκυρας σόκαρε τη νότια Κύπρο και άρχισε να διαδίδεται ότι πρόκειται για μια νέα παγίδα της Τουρκίας, ενώ σχολιάζεται ότι όλα αυτά στοχεύουν στο να επηρεάσουν την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από τους Ε/κ.
Ο Ερογλου χαρακτήρισε την είδηση ως ανυπόστατη και τη διέψευσε. Ο Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν απέφυγε να τη διαψεύσει και με τη δήλωσή του ότι από την 1η Ιουλίου και μετά ίσως προβούμε σε ριζοσπαστικές προσεγγίσεις, τρόπον τινά την επιβεβαίωσε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιοι της τουρκικής κυβέρνησης εξεπλάγησαν από την είδηση για το Βαρώσι. Σαφώς , η έκπληξή τους ήταν η πλέον κωμική ενέργεια και το μεγαλύτερο μασκαραλίκι. Στην αρχή διοχετεύτηκε η είδηση στον Τύπο και αφού δημοσιεύτηκε, προσποιήθηκαν έκπληξη.
Γιατί εξεπλάγησαν; Επειδή η τ/κ πλευρά ετοίμασε σχέδιο ανοίγματος του Βαρωσίου. Έχουν απόλυτο δίκιο να εκπλήσσονται. Πώς είναι δυνατόν να ετοιμάσουν σχέδιο ανοίγματος του Βαρωσίου αυτοί που για να πάνε στο αποχωρητήριο πρέπει προηγουμένως να πάρουν άδεια από την Τουρκία. Η πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο είναι τόση, όσο το να ανατείλει ο ήλιος από τη δύση. Αξίζει τον κόπο να υπενθυμίσουμε ότι ακόμη και ο «πρόεδρος» δεν επιτρέπεται να επισκεφθεί το Βαρώσι, αν δεν του το επιτρέψει ο σκοπός, ή η είσοδος των ευρωβουλευτών , αν δεν έχουν εξασφαλίσει άδεια από τις αρχές της Τουρκικής Δημοκρατίας, άσχετα αν το σύνολο της Κύπρου είναι έδαφος της Ε.Ε. Ας μην ξεχνάμε ότι κάποιοι ευρωβουλευτές αποτόλμησαν κάτι τέτοιο, συνελήφθησαν και αφέθηκαν ελεύθεροι μόνο μετά από έντονες ενέργειες των Βρυξελλών.
Η βόρεια Κύπρος βρίσκεται επί 38 χρόνια υπό τουρκική κατοχή.Το πρόβλημα οδηγήθηκε σε αδιέξοδα επειδή κανένα κράτος δεν ενδιαφέρθηκε να τερματίσει την κατοχή και επιδεικνύει ανοχή στα παράνομα τετελεσμένα που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή.