Thursday 12 April 2012

In the Cyprus press 12 April 2012

Και υλοποίηση των ψηφισμάτων ΟΗΕ και Ευρωβουλής

ΕΦΤΑΣΕ ο καιρός της δράσης, της επιθετικής διπλωματίας στο θέμα Αμμοχώστου, ιδιαίτερα στην κατάσταση που βρίσκονται σήμερα οι συνομιλίες. Τη θέση αυτή διατύπωσε ο δήμαρχος της κατεχόμενης πόλης του Ευαγόρα. Ο Αλέξης Γαλανός τόνισε ότι αντί να δημιουργείται σύγχυση από τουρκικές πληροφορίες ότι θα ανοίξει η περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, είναι η ώρα να αξιώσει η πλευρά μας από τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρώπη να προωθήσουν την επιστροφή της κατεχόμενης πόλης στους νόμιμους κατοίκους της.
Για τον Αμμοχωστιανό δήμαρχο είναι η ώρα υλοποίησης των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών όπως και το πρόσφατο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αφορά την απόδοση της πόλης στους νόμιμους κατοίκους της υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.
Είναι η ώρα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, θα πρέπει να προβεί σε διάβημα προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος έχει ευθύνη να εφαρμόζει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο Α. Γαλανός αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην εφαρμογή των ψηφισμάτων 550 και 789. Αξιολόγησε ως απαράδεκτη απάντηση του Μπαν Κι Μουν σε επιστολή του Προέδρου για την Αμμόχωστο και ζήτησε όπως έστω και ετεροχρονισμένα επανέλθει στο αίτημα για υλοποίηση των ψηφισμάτων για την Αμμόχωστο.
Ο δήμαρχος Αμμοχώστου σημείωσε ότι τα τουρκικά δημοσιεύματα για άνοιγμα της κλειστής περιοχής είναι μια ευκαιρία για αντιστροφή των πραγμάτων. Κάκισε τις προτάσεις που έγιναν στο παρελθόν εμμένοντας ότι ενώ η επιστροφή της Αμμοχώστου ήταν θέμα προτεραιότητας ως ανθρωπιστικό θέμα, και χωρίς ανταλλάγματα. Ο Α. Γαλανός κράτησε αποστάσεις από τη διαδύνδεση του ανοίγματος της κατεχόμενης πόλης με τη λειτουργία του λιμανιού υπό την αιγίδα της Ευρώπης και το τρίπτυχο που αφορά τα κεφάλαια της Τουρκίας.