Friday 20 April 2012

Έφυγε χθες από τη ζωή ο Ανδρέας Πούγιουρος
Φωτογραφία
Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣπου έχει ταυτιστεί με την αγαπημένη Αμμόχωστο, ο ισόβια επίτιμος δήμαρχός της, Ανδρέας Πούγιουρος, απεβίωσε χθες σε ηλικία 88 ετών. «Έφυγε» χωρίς δυστυχώς να προλάβει να δει την αγαπημένη του πόλη ελεύθερη αλλά γεμάτος από τους αγώνες και την αγάπη του γι’ αυτήν. Ο αείμνηστος Ανδρέας Πούγιουρος τον τελευταίο μήνα νοσηλευόταν σε ιδιωτική κλινική στη Λεμεσό.
Η καταγωγή του αλλά κυρίως η μεγάλη αγάπη που είχε για την πόλη της Αμμοχώστου, εκτός από την πολυσχιδή προσφορά του, τον «οδήγησαν» στο Δημαρχείο της καθότι διετέλεσε δήμαρχός της από το1953 μέχρι το 1978. Χρόνια μετά και συγκεκριμένα το 1991 επανεξελέγη συγκεντρώνοντας ποσοστό της τάξης του 90.58%, γεγονός που καταδεικνύει τη μεγάλη απήχηση που είχε η δράση και η προσφορά του, στον κόσμο της Αμμοχώστου. Αποχώρησε από τη δημαρχία της πόλης, οικειοθελώς το 2001. Ένα από τα έργα που υλοποίησε στην Αμμόχωστο ήταν και η δημιουργία του αποχετευτικού συστήματος στην πόλη το 1974, μία εποχή που καμία άλλη πόλη δεν είχε.
Για το πολύπλευρο του έργο τιμήθηκε με το χρυσό μετάλλιο της πόλης και όπως ο ίδιος είχε δηλώσει σε μία από τις συνεντεύξεις του, «η Αμμόχωστος ήταν, είναι και θα είναι το παν για μένα». Μια φράση που εκφράζει με τον πιο δυνατό τρόπο, την αγάπη που είχε στην πόλη του.
Το έργο του εξήρε χθες και ο δήμαρχος της Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός, ο οποίος, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι ο Ανδρέας Πούγιουρος ήταν ένας άνθρωπος πάνω από κόμματα που προσέφερε πολλά στην Αμμόχωστο.
Η ανιδιοτελής αυτή προσφορά του, του έδωσε και τον τίτλο του ισόβια επίτιμου δημάρχου της. Η κηδεία του θα τελεστεί αύριο, στις 10:00π.μ. από τον ιερό ναό Αγίου Νικολάου στη Λεμεσό.